Totaaloplossing tooling Pladdet

Een klein jaar geleden heeft het Zeeuwse handels- en productiebedrijf Pladdet op haar metaalbewerkingsafdeling een Quick Turn Smart 350M CNC draaibank van Mazak in gebruik genomen. De zusterbedrijven Heudra Tools en Innotools Benelux zijn verantwoordelijk voor de tooling op deze machine, zodat het productierendement maximaal is.

Voor Jonathan de Putter, die samen met Peter van Liere en Gerrit Cazant de directie vormt van Pladdet, was het vanzelfsprekend om voor de tooling op de nieuwe machine aan te kloppen bij Heudra Tools en Innotools. De relatie met beide bedrijven bestaat al 20 jaar en in die periode hebben ze zich ontwikkeld tot hofleverancier van verspanende gereedschappen bij Pladdet.  

De Putter is razend enthousiast over de Mazak, die productiviteit combineert met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Door de aangedreven gereedschappen kan deze draaibank (100mm door de spil, lengte tussen de centers 1220mm, maximale diameter 420mm) ook gaten boren of sleuven frezen, dwars op het werkstuk. “Een machine met heel veel mogelijkheden”, zegt De Putter. ”Laat je je medewerkers hiermee hun gang gaan, dan wordt misschien 40 à 45 % van de capaciteit benut. Zit je er als werkgever bovenop, dan kom je tot 70 à 75 procent. Door gereedschapspecialisten in te schakelen kun je dat percentage opkrikken tot 85 à 90 procent rendement. En dat is toch wat je wilt bij zo’n investering.”

Graafbakken
Pladdet, in 1943 begonnen als loonbedrijf gericht op de landbouw, is leverancier van grondverzetmachines, vorkheftrucks en een groot aantal soorten graafbakken en aanbouwhulpstukken. Het in Biervliet gevestigde bedrijf heeft zestig ervaren medewerkers in dienst en een trouwe schare vaste klanten in Nederland en België. Belangrijk is het dealerschap van de grondverzetmachines van het Japanse Hitachi. Maar wellicht nog belangrijker is de toegevoegde waarde die Pladdet bij machines als die van Hitachi kan leveren. Het bedrijf heeft namelijk ruim 50 jaar ervaring met het ontwerpen en maken van uitrustingsstukken voor zowel graafmachines als wielladers. Pladdet maakt zowel standaard- als klantspecifieke producten, zoals graafbakken, hydraulische en mechanische snelwissels, grijpers, sloopapparatuur, aanbouwplaten voor hydraulische sloophamers en trilblokken en speciale voorzetapparatuur.
Om dat allemaal te kunnen produceren beschikt het bedrijf over een afdeling metaalbewerking voor draaien, frezen, kotteren en boren. Hier is Pieter Jan Kraaijeveld van Heudra Tools en Innotools Benelux uit Kesteren al jaren kind aan huis. Hij weet nog precies hoe hij bijna twintig jaar geleden zijn eerste order binnenhaalde bij Pladdet. “Ze boorden op een kottermachine heel simpel met een U-boor. Ik zei dat ze met inwendige koeling ook met volboren konden boren. Dat mocht ik bewijzen en als het klopte wat ik zei, hadden we een deal. En zo is het gegaan.”

Verlengstuk
Van lieverlee heeft zich vanuit die eerste order een innige relatie ontwikkeld. “Alles begint natuurlijk met het leveren van goede producten voor een goede prijs”, zegt Kraaijeveld. “Maar daar komt bij de service en een stuk advisering. Daarmee zijn we een soort verlengstuk voor de medewerkers en dat wordt zeer op prijs gesteld.”
De samenwerking ging steeds verder. Pladdet investeerde in nieuwe machines, Heudratools leverde de gereedschappen en de kennis om daar het optimale rendement uit te halen. “Bij de nieuwe Mazak zijn bijvoorbeeld de juiste voedingen en snijsnelheden belangrijk om de draaibank productief te krijgen. Daarin adviseren we de operators.”
Goed adviseren en het belang van de klant staan voorop bij Kraaijeveld. Soms kan dat zelfs betekenen dat hij de klant adviseert om een andere gereedschappenleverancier te bellen. “Ik ken de gereedschappenmarkt natuurlijk goed. Als ik weet dat ik niet de goede oplossing kan bieden, maar een ander wel, dan verwijs ik daar naar. Dan geef je weliswaar een stukje markt weg, maar je klant weet dan wel dat je zijn belang voorop stelt.”

Totaaloplossing
Maar zo’n advies hoeft Kraaijeveld bijna nooit te geven. Heudra Tools biedt een totaaloplossing voor verspaning en is dealer van Nikken, Kyocera, Vardex, MT, Lynx Tools, IMT, Fanar, SAV, PDS Colombo en Dümmel. Zusterbedrijf Innotools Benelux vertegenwoordigt het gereedschappenmerk Innotool (wisselplaatfrezen en VHM-frezen). Door de keuze uit deze merken kunnen Heudra Tools en Innotools klanten een totaal assortiment verspaningsgereedschappen bieden. Dit assortiment bestaat uit onder andere draaihouders, freeshouders, draadsnijhouders, steekhouders, boorhouders, draaiplaten, freesplaten, draadsnijplaten, steekplaten, boorwisselplaten, boren, frezen, verzinkboren, afbraamboren, tappen, meetapparatuur, hoog frequent spindels, ronddraaitafels, aangedreven gereedschappen, VDI houders, opspangereedschappen.

Harde metalen
Heudra Tools en Innotools zijn sterk in gereedschappen voor het bewerken van speciale harde metalen zoals Hardox. En juist die materialen gebruikt Pladdet veel. Uitrustingsstukken als graafbakken worden immers ingezet onder zware werkzaamheden en hoe beter het gebruikte materiaal, hoe langer zulke bakken meegaan. “Innotools levert een uitstekende standtijd op Hardox en is smal in het assortiment. Het voordeel van het Innotool-pakket is dat het een groot assortiment wisselplaat body’s biedt, maar een kleine hoeveelheid types wisselplaten.
Voor je voorraad kun je toe met slechts 2 à 3 types plaatsjes, waarvan je er dan 50 tot 100 neerlegt. Heel overzichtelijk en je pakt niet verkeerd”, aldus Kraaijeveld, die samen met de voorman van de metaalbewerkingsafdeling van Pladdet het magazijn heeft ingericht en bijhoudt.

Pladdet en Heudra Tools en Innotools willen hun relatie nog vele jaren voortzetten. “Wees eerlijk en gun elkaar wat”, zegt De Putter. “Zo willen wij omgaan met onze klanten en onze leveranciers. Dan heb je een fatsoenlijke relatie en blijf je heel lang bij elkaar in beeld.”

Derden

De metaalbewerkingsafdeling bij Pladdet is gegroeid vanuit de historie en wordt dan ook hoofdzakelijk ingezet voor de eigen productie. Maar Pladdet draait, freest, kottert en boort ook voor derden. CNC machines voeren bewerkingen nauwkeurig uit, of het nu gaat om een eenvoudige lagerbus of een gecompliceerd werkstuk. Met de komst van de Mazak (geschikt voor kleine en grote series) is er qua draaien sprake van een stukje overcapaciteit. “De markt is lastig en de prijzen zijn wel scherp”, zegt Pladdet-directeur Jonathan de Putter. “Maar we willen met toeleveringswerk toch 30 à 40 procent bezetting van de machine realiseren.”
Afbeeldingen:
Meer nieuws:
Technishow 2018
Dit jaar staat Special Tools Benelux weer op de Technishow in de Jaarbeurs te Utrecht. Registreer direct via de link uit dit bericht kom onze stand bezoeken voor:
- Advies op maat
- Een mooie greep uit de prachtige merken uit ons portefeuille (waaronder Nikken, MT, IMT, Diatec em Applitec)
-...
Lees meer
Wij zijn verhuisd!
In maart 2017 zijn wij verhuisd naar Beverwijk. Na een korte periode te hebben overbrugd op een tussentijdse locatie, hebben wij een nieuwe, mooie ruimte gevonden om samen met onze zusterfirma's in één pand te zitten. Vanuit deze locatie kunnen wij niet alleen optimaal onze klanten bedienen,...
Lees meer
Diverse nieuwe catalogi beschikbaar
Diverse nieuwe catalogi beschikbaar
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat diverse merken een nieuwe catalogus beschikbaar hebben. Vraag er...
Lees meer
Dümmel Rotaline
Dümmel Rotaline
Bevorder precisie, kwaliteit en efficiëntie met de nieuwe Dümmel Rotaline. Met ingebouwd digitaal display voor het draaien...
Lees meer