Special Tools Benelux officieel dealer van IMT

Special Tools Benelux, gevestigd in het Gelderse Dodewaard, is vanaf begin mei de officiële Benelux-dealer van de IMT hoogfrequent spindels. De werkwijzen in de machinefabrieken worden steeds geavanceerder en op een hoger kwaliteits- en efficiëntieniveau en men wil dus een steeds hoger rendement van de freesbanken. Een passende oplossing bieden de hoogfrequent spindels van IMT.

Het aanbod hoogfrequent spindels op de Nederlandse markt is volgens Special Tools Benelux sales manager Pieter Jan Kraaijeveld op dit moment nihil. “Op zich zijn deze spindels niet nieuw, maar desondanks wel een hot item op de markt. Buiten de Benelux worden ze meer gebruikt, maar in de Benelux is er tot nu toe niet veel aandacht aan besteed. Nu wij het dealerschap hebben willen we er een flinke zwengel aan geven en het dus flink in de markt zetten.” Special Tools Benelux biedt met IMT een passend antwoord op de ontstane vraag. Het Duitse bedrijf IMT, producent van hoogfrequent spindels zocht al enige tijd naar een geschikte partner voor de Benelux. IMT produceert de hoogfrequent spindels in eigen huis. Ook de engineering wordt volledig in eigen beheer verzorgd. “Hoogfrequent spindels is een zeer specifiek product in de markt en wij zijn dan ook zeer content met het dealerschap van IMT”, aldus Kraaijeveld, die aangeeft dat de service en support bij dit product zowel van IMT alsook van Special Tools Benelux komt. “Wij begeleiden en adviseren de klant bij de aanschaf van het product. Als sprake is van defecten, dan verlenen wij service, maar de spindels kunnen eventueel ook richting het moederbedrijf in Duitsland om daar gerepareerd te worden.”

Continue
De vergelijking wordt gemaakt tussen een hoogfrequent spindel en een toerenversneller, maar dit is niet juist. Het verschil tussen een hoogfrequent spindel en een toerenversneller is dat een toerenversneller mechanisch wordt aangestuurd en een hoogfrequent spindel wordt aangestuurd door een eigen motor met een eigen unit waarvan men zelf de samenstelling kan bepalen. Dat betekent ook dat een toerenversneller warm kan worden met alle problemen van dien. De machine zal dan af en toe stil moeten staan en dat betekent tijdverlies. Een hoogfrequent spindel kan continu blijven draaien.

De IMT spindels zijn er in diverse productlijnen verkrijgbaar. Meest interessant voor Nederland zijn de inbouw Classic systemen en de opbouw Mold systemen. Een compleet systeem is opgebouwd uit een spindel, frequentieomvormer, spindelkoelunit, gereedschapsnevelkoeling unit, automatische gereedschapswissel unit, afstandbediening en bekabeling. De onderdelen zijn ook los verkrijgbaar. Hoewel de meeste spindels in de standaarduitvoering worden verkocht is het ook mogelijk om een spindel op maat aan te schaffen. “Wij gaan bij de klant op bezoek om advies te geven over de spindel. Als dat zo uitkomt, dan kan de klant een speciale spindel ‘op maat’ laten maken. Een spindel die naadloos aansluit bij de wensen van deze klant”, aldus Kraaijeveld, die verder aangeeft dat alle hoogfrequent spindels zijn voorzien van de nodige plug en play uitrustingen, zodat er geen aanpassingen aan de machine nodig zijn.

De spindel is opgebouwd uit hoogwaardige materialen. De behuizing is gemaakt van slijtvaste R.V.S. voorzien van keramische lagers. De aseenheid is modulair en verwisselbaar. De temperatuur wordt continue gecontroleerd en bijgesteld door een processor gestuurd waterkoelingsysteem. De spindels bieden de mogelijkheid voor twee gereedschapsnevelkoelingnippels. De spindel kan worden uitgevoerd met een direct gereedschapopnamesysteem, een HSK of ISO systeem . Ook een automatisch gereedschapwisselsysteem behoort tot de mogelijkheden. Het voordeel van de Mold spindels is de verwisselbaarheid van de opnameconus. De Mold spindels kunnen worden uitgevoerd met een uitwisselbare BT40 / 50, ISO/SK 40/50, HSK 63/80/100 conus, naar gelang wat de opname van de freesmachine is. Zo kan men de spindel op verschillende machines met diverse opnamesystemen gebruiken. De klant kan zelf de keuze maken uit verschillende omwentelingen van de type spindels, variërend van 16.000 rpm t/m 60.000 rpm. Daarbij horende de sterkte van de spindel, beginnend bij 0,4 kW t/m 11 kW.

De Mold aansturing en de opties worden samengesteld in een behuizing op zwenkwielen. De koelunit is voorzien van een serieële aansluiting RS232 en een interface voor communicatie met de freesmachine. Het geheel kan worden bediend door de handige digitale afstandbediening, waarmee het toerental traploos is te regelen. “Ik durf te garanderen dat de klant met deze spindels geen of nauwelijks productieverlies heeft, omdat de verwisselbare aseenheid verwisseld kan worden zonder dat de spindelbehuizing moet worden gedemonteerd uit de machine. Op deze manier wordt de aseenheid in minder dan 20 minuten verwisseld. Voor grote reparaties of onderhoud bestaat ook nog de mogelijkheid om een huurspindel te verkrijgen. De digitale frequentieomvormer herkent de uitgewisselde spindel automatisch”, aldus Kraaijeveld die aangenaam verrast is voor de flinke belangstelling in de Benelux. “We hebben nu, na 2 maanden al heel veel aanvragen gehad vanuit de markt. De belangstelling is groot. Dat kunnen we nu al wel concluderen.”

Wilt u een demonstratie of meer informatie neem dan contact met ons op.

Afbeeldingen:
Meer nieuws:
Technishow 2022
Och, mensen. Het duurt nog heel lang, maar wij kunnen niet wachten. Zien we jullie volgend jaar op onze stands?

>>15 t/m 18 maart 2022...
Lees meer